Femke Nijboer

Femke Nijboer is medisch- en neuropsycholoog. Ze promoveerde magna cum laude met een proefschrift over de brain-computer interface technologie aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland. In 2012 kreeg ze een prestigieuze Veni-beurs toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze was winnares van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science fellowship in 2014, waarmee ze vijf maanden kon werken aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW).
Femke Nijboer is medisch- en neuropsycholoog, wetenschapper, spreker en columnist

Topics waar Femke Nijboer over spreekt

Assistent Professor | Spreker | Columnist

Naast haar wetenschappelijke werk begon Femke Nijboer zich vanaf 2016 meer te richten op het maatschappelijke debat over neurotechnologie: de samensmelting van elektronica en ICT met het brein en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Uniek is haar interdisciplinaire kijk op neurotechnologie. Hoe werkt de technologie? Wat doet het met het brein? Wat voor impact heeft het op de levenskwaliteit van de patiënt. En welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de maatschappij. En, is er misschien een grens aan de mens?

Titels en thema’s Femke Nijboer

De zin en onzin van Brain-Computer Interfaces

Wat is de State-of-the-art in brain-computer interfacing. Welke toepassingen zijn er te bedenken in de medische sector, voor de gewone consument of voor het leger of politie? Wat zijn de belangrijkste barrières voor de ontwikkeling van BCIs en hoe dragen bedrijven als Facebook momenteel bij aan de ontwikkeling?

Mag het een onsje leuker zijn?

Veel Nederlanders zijn te dik en er worden veel maatregelen genomen om individuen, scholen, werkgevers te helpen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Vaak wordt daarbij gefocust op wat de zogenaamde zwaktes van mensen met overgewicht: gebrek aan zelfbeheersing, gebrek aan motivatie, lagere opleiding. Het debat over hoe we gezonder moeten worden, wordt vaak ervaren als betuttelend en zuur. In de lezing van Femke Nijboer, universitair docent aan de Universiteit Twente, gaan we het hebben over het gebruik van humor en creatieve technologie om mensen gelukkiger te laten eten, dus niet gezonder of minder, nee, gelukkiger te laten eten. De UT werkt aan een hele rits aan nieuwe grappige en humorvolle technologieën om onze eetbeleving te verbeteren. Nijboer legt het publiek vragen voor om over te denken en debatteren.

Malnutrition and loneliness in elderly

Malnutrition and loneliness often occur in the elderly. These factors are related to lower quality of life, longer and more complex care. What wishes and concerns do elderly have about this? How can we develop happy eating interventions and promote social inclusion of elderly?

Who wants to live forever?

Over onsterfelijkheid wordt graag gefantaseerd, maar wetenschappers proberen vandaag de dag al om de inhoud van het brein, de geest, up te loaden naar computers. Op die manier zou je digitale kloon dus voor altijd verder kunnen leven. In deze lezing geef ik in vogelvlucht een overzicht van minduploading, hoofdtransplantaties en bespreek enkele ethische implicaties.

De eeuw van de neurorevolutie

Neurotechnologie confronteert ons met onze eigen menselijkheid en roept belangrijke vragen op: Wat betekent het om mens te zijn? Als technologie in je brein is ingebouwd, wie is dan de baas en wie is verantwoordelijk voor je gedrag? Wie willen wij zijn in de eeuw van de neurorevolutie?

Nijboer neemt u mee naar het heden, verleden en toekomst van het verbeteren van het brein. Kunstenaar en cyborg Neil Harbisson werd kleurenblind geboren. Door een sensor in zijn brein te laten implanteren kan hij kleuren zien en horen. Op deze manier heeft hij een nieuw zintuig ontwikkeld. Mevrouw H. heeft ALS, zij is volledig verlamd en kan niet meer praten. Bij gebrek aan spierkracht bestuurt ze met de elektriciteit uit haar hersenen een computerprogramma om woorden en zinnen te spellen. Dit biedt haar en vele ALS patiënten hoop, maar gaat de ziektekostenverzekering deze procedure ooit vergoeden? Meneer L. werd vanwege Parkinson behandeld met diepe hersenstimulatie. Fysiek kon hij weer normaal functioneren, maar hij werd een andere man: ongeremd en onverstandig. Hij moest kiezen of hij de hersenstimulatie aan of uit wilde zetten.

Deze verhalen en voorbeelden uit de kunst (zoals The matrix, Avatar, Startrek, Frankenstein) komen voorbij in de lezing.

Selectie uit video’s

“Krijgers op de catwalk”. Changing attitudes toward people with locked-in syndrome. 11th of June 2016.
Regie in Design. An overview of the workshop of the 12th of March 2016.
VPRO Labyrint: De Magie van het brein en Napraatsessie
ANP. Vrouwen in top wetenschap nog steeds schaars.
My Veni project explained in 3 minutes

Soortgelijke sprekers

Van wetenschappers tot (oud)topsporters, van BN’ers tot ervaringsdeskundigen. Zorgsprekers heeft een breed aanbod. Iedere spreker brengt met passie en bevlogenheid kennis en inzichten over op het publiek, binnen de rol die u zoekt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

We sturen iedere maand een informatieve nieuwsbrief over al onze sprekers en events. In de nieuwsbrief bieden we ook vaak leuke acties!

Schrijf je hiernaast in om op de hoogte blijven van alle updates.

Zorgspreker boeken

Selecteer de gewenste spreker, vul de datum en je contactgegevens in. Wij zullen de beschikbaarheid controleren en je z.s.m. informeren over de beschikbaarheid en de bijkomende kosten.

Wie wil je boeken?
Wanneer wil je de spreker boeken?
Hoe kunnen we je bereiken?
Eventuele informatie vooraf
Ons website maakt gebruik van Cookies.

Aanmelden als Zorgspreker?

Wat leuk dat je je wilt aansluiten bij De Zorgsprekers! Wij zijn in ieder geval al enthousiast. Vul het formulier in en we komen bij je terug:

Vul je contactgegevens in