Assistent Professor | Spreker | Columnist
Naast haar wetenschappelijke werk begon Femke Nijboer zich vanaf 2016 meer te richten op het maatschappelijke debat over neurotechnologie: de samensmelting van elektronica en ICT met het brein en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Uniek is haar interdisciplinaire kijk op neurotechnologie. Hoe werkt de technologie? Wat doet het met het brein? Wat voor impact heeft het op de levenskwaliteit van de patiënt. En welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de maatschappij. En, is er misschien een grens aan de mens?
Titels en thema’s Femke Nijboer
De zin en onzin van Brain-Computer Interfaces
Wat is de State-of-the-art in brain-computer interfacing. Welke toepassingen zijn er te bedenken in de medische sector, voor de gewone consument of voor het leger of politie? Wat zijn de belangrijkste barrières voor de ontwikkeling van BCIs en hoe dragen bedrijven als Facebook momenteel bij aan de ontwikkeling?
Mag het een onsje leuker zijn?
Veel Nederlanders zijn te dik en er worden veel maatregelen genomen om individuen, scholen, werkgevers te helpen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl. Vaak wordt daarbij gefocust op wat de zogenaamde zwaktes van mensen met overgewicht: gebrek aan zelfbeheersing, gebrek aan motivatie, lagere opleiding. Het debat over hoe we gezonder moeten worden, wordt vaak ervaren als betuttelend en zuur. In de lezing van Femke Nijboer, universitair docent aan de Universiteit Twente, gaan we het hebben over het gebruik van humor en creatieve technologie om mensen gelukkiger te laten eten, dus niet gezonder of minder, nee, gelukkiger te laten eten. De UT werkt aan een hele rits aan nieuwe grappige en humorvolle technologieën om onze eetbeleving te verbeteren. Nijboer legt het publiek vragen voor om over te denken en debatteren.
Malnutrition and loneliness in elderly
Malnutrition and loneliness often occur in the elderly. These factors are related to lower quality of life, longer and more complex care. What wishes and concerns do elderly have about this? How can we develop happy eating interventions and promote social inclusion of elderly?
Who wants to live forever?
Over onsterfelijkheid wordt graag gefantaseerd, maar wetenschappers proberen vandaag de dag al om de inhoud van het brein, de geest, up te loaden naar computers. Op die manier zou je digitale kloon dus voor altijd verder kunnen leven. In deze lezing geef ik in vogelvlucht een overzicht van minduploading, hoofdtransplantaties en bespreek enkele ethische implicaties.
De eeuw van de neurorevolutie
Neurotechnologie confronteert ons met onze eigen menselijkheid en roept belangrijke vragen op: Wat betekent het om mens te zijn? Als technologie in je brein is ingebouwd, wie is dan de baas en wie is verantwoordelijk voor je gedrag? Wie willen wij zijn in de eeuw van de neurorevolutie?
Nijboer neemt u mee naar het heden, verleden en toekomst van het verbeteren van het brein. Kunstenaar en cyborg Neil Harbisson werd kleurenblind geboren. Door een sensor in zijn brein te laten implanteren kan hij kleuren zien en horen. Op deze manier heeft hij een nieuw zintuig ontwikkeld. Mevrouw H. heeft ALS, zij is volledig verlamd en kan niet meer praten. Bij gebrek aan spierkracht bestuurt ze met de elektriciteit uit haar hersenen een computerprogramma om woorden en zinnen te spellen. Dit biedt haar en vele ALS patiënten hoop, maar gaat de ziektekostenverzekering deze procedure ooit vergoeden? Meneer L. werd vanwege Parkinson behandeld met diepe hersenstimulatie. Fysiek kon hij weer normaal functioneren, maar hij werd een andere man: ongeremd en onverstandig. Hij moest kiezen of hij de hersenstimulatie aan of uit wilde zetten.
Deze verhalen en voorbeelden uit de kunst (zoals The matrix, Avatar, Startrek, Frankenstein) komen voorbij in de lezing.
Selectie uit video’s
“Krijgers op de catwalk”. Changing attitudes toward people with locked-in syndrome. 11th of June 2016.
Regie in Design. An overview of the workshop of the 12th of March 2016.
VPRO Labyrint: De Magie van het brein en Napraatsessie
ANP. Vrouwen in top wetenschap nog steeds schaars.
My Veni project explained in 3 minutes