Melanie Gutteling-van der Heijden

Melanie Gutteling-van der Heijden (1983) is longarts-intensivist in het Flevoziekenhuis in Almere en opleider voor de arts-assistenten en physician assistants. Ze promoveerde tijdens haar coschappen en ontving haar artsentitel van de Vrije Universiteit Amsterdam. De opleiding tot longarts voltooide ze in het OLVG te Amsterdam en de opleiding tot intensivist in het Amsterdam UMC. Onderweg werd ze trotse moeder van 4 kinderen.
Melanie Gutteling van der Heijden Zorgsprekers

Topics waar Melanie Gutteling-van der Heijden over spreekt

De Intensive Care is een technisch vak waarbij regelmatig op het scherpst van de snede beslissingen gemaakt moeten worden teneinde patiënten in leven te houden. Hierbij behoudt Melanie Gutteling-van der Heijden haar grote compassievolle hart en herkent ze de kwetsbaarheid van patiënten, families, collega’s en zichzelf. Haar speerpunt is dat niet alles wat technisch mogelijk is ook goed is voor de patiënt. Hierbij wil ze voorkomen dat een intensive care behandeling een verlenging van sterven in plaats van leven is met hierbij de Eed van Hippocrates als uitgangspunt: “Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. … Ik zal aan de patiënt geen schade doen.”

Zin in Zorg & Compassion for Care

Ze is als ambassadeur aangesloten bij Zin in Zorg en Compassion for Care vanuit haar wens om meer oog te hebben voor zowel de mens achter de patiënt als de mens achter de dokter. Ze schreef diverse columns voor Arts en Auto over hoe ze met hoofd en hart aan het werk is. Als coach begeleidt ze onder andere coassistenten binnen het Match programma van de Erasmus Universiteit. Haar opvatting is dat je als jonge dokter pas echt goed kan kiezen wat je zou willen in de toekomst als je jezelf goed kent. Daarnaast runt ze met haar partner een onderneming op een totaal ander vlak dan het medische: Brits vastgoed. Hier kan ze haar creatieve en ondernemende kwaliteiten in kwijt.

Melanie Gutteling van der Heijden op het podium

Aan de hand van eigen ervaringen uit onder andere de intensive care, coaching en het opleiden van de jonge generatie neemt Melanie Gutteling-van der Heijden het publiek op inspirerende en interactieve wijze mee in de wondere wereld van het snijvlak tussen techniek en menselijkheid. Onderwerpen die hierbij uitgediept kunnen worden zijn passende zorg (niet alles wat technisch mogelijk is, is goed voor de patiënt), (zelf)compassie, werkplezier, kwetsbaarheid en fouten maken.

De Jonge Klaren

Minimaal zo’n 16 jaar van je leven besteed aan eerst arts en vervolgens chirurg, longarts of intensivist worden (als je ook door de promotiehoepel gesprongen bent). En dan ben je vaak ofwel overgeleverd aan ‘van tijdelijke baan naar tijdelijke baan hoppen’ of werkeloos. Het probleem van de ‘jonge klaren’ zoals deze groep heet is schrijnend voor zowel de jonge klaren zelf als voor de maatschappij.

En dat is extra jammer, omdat deze jonge klaren juist zo belangrijk zijn voor het nu en de toekomst van de zorg. Melanie spreekt ook over deze uitdagingen én oplossing voor deze arbeidsmarktproblematiek in de zorg. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zorgpersoneel behoud? Doe een aanvraag via jesse@cognicum.com, we denken graag met je mee!

Soortgelijke sprekers

Van wetenschappers tot (oud)topsporters, van BN’ers tot ervaringsdeskundigen. Zorgsprekers heeft een breed aanbod. Iedere spreker brengt met passie en bevlogenheid kennis en inzichten over op het publiek, binnen de rol die u zoekt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

We sturen iedere maand een informatieve nieuwsbrief over al onze sprekers en events. In de nieuwsbrief bieden we ook vaak leuke acties!

Schrijf je hiernaast in om op de hoogte blijven van alle updates.

Zorgspreker boeken

Selecteer de gewenste spreker, vul de datum en je contactgegevens in. Wij zullen de beschikbaarheid controleren en je z.s.m. informeren over de beschikbaarheid en de bijkomende kosten.

Wie wil je boeken?
Wanneer wil je de spreker boeken?
Hoe kunnen we je bereiken?
Eventuele informatie vooraf
Ons website maakt gebruik van Cookies.

Aanmelden als Zorgspreker?

Wat leuk dat je je wilt aansluiten bij De Zorgsprekers! Wij zijn in ieder geval al enthousiast. Vul het formulier in en we komen bij je terug:

Vul je contactgegevens in